Nieuwe onderwijscampus 'De Jonge Gaarde' opent in 2025 in Barendrecht

4 maanden geleden gepubliceerd

De nieuwe onderwijscampus ‘De Jonge Gaarde’ aan de Dierensteinweg in Barendrecht, waar zowel onderwijs als zorg aangeboden wordt, opent naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025. Tot die tijd wordt verder gewerkt aan de aanpassing van het bestaande bouw, de afronding van de nieuwbouw en de aanpassingen in de buitenruimte.

Samenwerking onderwijs en zorg

Verschillende aanbieders van onderwijs en zorg zullen vanaf volgend jaar samen gebruik maken van ‘De Jonge Gaarde’. Dit zijn SBO De Wijngaard, ZML de Rank (beide onderdeel van SO Randstad), OZHW Groen College en zorgpartners Distinto, De Zorgnijverij, kinderfysiopraktijk Alles Kids en zorgorganisatie Stichting Bram.

Het OZHW Groen College verhuist naar verwachting in de zomervakantie naar hun nieuwe gedeelte van het gebouw. De scholen ZML de Rank en SBO De Wijngaard, die al tientallen jaren gevestigd zijn in Barendrecht, verhuizen tijdens de kerstvakantie 2024/2025.

Investering in toekomstige generaties

“Met deze nieuwbouw investeren we in onderwijs voor toekomstige generaties. Onze technieklokalen zijn voorzien van de laatste innovaties en technische snufjes”, aldus Joni Heijboer, directeur van de Focus Beroepsacademie waar het OZHW Groen College onderdeel van is.

Groei en samenwerking

Vincent Brauns, directeur-bestuurder van SO Randstad, is blij met de mogelijkheden aan de Dierensteinweg: “Door groei zochten wij naar meer ruimte. Door intensieve samenwerking met zorgpartners willen wij nog meer gespecialiseerd onderwijs bieden aan kinderen in Barendrecht en omgeving.”

Zorgorganisaties en onderwijs

Zorgorganisaties Distinto en De Zorgnijverij zijn al vanaf het begin betrokken bij het concept van zorg en onderwijs. Kinderfysiopraktijk Alles Kids en zorgorganisatie Stichting Bram zijn nieuwe partners die zich vestigen in het pand. Stichting Bram biedt onderwijs op maat aan kinderen met een (ernstige) meervoudige beperking binnen het reguliere onderwijs. Fysiopraktijk Alles Kids is gespecialiseerd in fysiobehandelingen voor kinderen.

Veilige verkeerssituatie en groene omgeving

Voor een veilige verkeerssituatie worden twee verkeerslussen aangelegd, bij de entree aan de zuidkant én bij de entree aan de noordkant van het gebouw. Om deze aan te kunnen leggen is het nodig een aantal bomen te verplaatsen en te kappen. Hiervoor wordt een kapvergunning aangevraagd.

In de aanleg van de buitenruimte is veel aandacht voor duurzaamheid, waterbeheer en groen. De Jonge Gaarde krijgt een aantrekkelijke groene omgeving voor alle kinderen die hier zorg en onderwijs krijgen. Rond de schoolpleinen wordt daarom een aanzienlijk aantal bomen en planten geplant.

Wethouder Margo Stolk is trots op deze unieke combinatie van onderwijs en zorg in één gebouw: “Dit zorgt voor versterking van elkaars kwaliteiten. In ‘De Jonge Gaarde’ komt alles samen: de vernieuwing van de locatie voor een jongere doelgroep, het ‘vergaren’ van kennis en ervaringen in het gebouw en de voormalige naam ‘De Gaarde’.”