Nieuwe camera's op station Barendrecht helpen bij aanpak fietsdiefstal

3 maanden geleden gepubliceerd

Het nieuwe camerasysteem op het NS Station in Barendrecht heeft al bijgedragen aan de aanpak van fietsdiefstal. De heldere beelden hebben geleid tot verschillende aanhoudingen en zelfs tot het betrappen van een dief op heterdaad.

Vervanging van oud systeem

In 2023 heeft de gemeente Barendrecht op diverse plaatsen camera’s geïnstalleerd om criminaliteit, waaronder fietsdiefstal, beter te kunnen monitoren en aanpakken. Zo zijn ook de tien oude camera’s bij het NS Station na 15 jaar vervangen door nieuwe camera’s en een verbeterd systeem. Dit nieuwe systeem heeft nu al resultaten geboekt in de aanpak van fietsdiefstal.

“Burgemeester Ronald Schneider benadrukt het belang van een veilig dorp en het veiligheidsgevoel van de inwoners. Hij is dan ook tevreden dat de nieuwe camera’s bijdragen aan het opsporen van daders. Hij roept inwoners op om altijd aangifte te doen bij diefstal van hun fiets.

Evaluatie en aangifte

De gemeente en de politie evalueren momenteel de positie van de camera’s. Ze kijken onder andere of de positie aangepast moet worden om beter zicht te krijgen op de fietsenstallingen. De camera’s worden niet 24/7 gemonitord, maar nemen wel altijd op. De beelden mogen echter alleen bekeken en gebruikt worden als er aangifte of melding gedaan wordt van fietsdiefstal. Daarom benadrukt de politie het belang van aangifte doen.

Preventie advies

Om fietsdiefstal te voorkomen, geeft de gemeente het advies om fietsen extra te beveiligen. Dit kan bijvoorbeeld door een extra slot te gebruiken en de fiets vast te maken aan een boom, paal of rek. Ook wordt aangeraden om de fiets in de bewaakte fietsenstalling op het station te plaatsen. Meer tips om fietsdiefstal te voorkomen zijn te vinden op de website van de gemeente Barendrecht.